1414 Chihuahua

Slide background

1414 Chihuahua

Hvorfor 1414?

Selve navnet, 1414 Chihuahua, kommer af, at jeg har et telefon nummer hvor cifrene 1414 indgår, nemlig 61 26 14 14

Hvem er jeg

Min familie består af min mand og jeg, og vi er så heldige, at vi har tre børn. En pige på snart 19 år og tvillingedrenge på 15 år.

Vi bor i et stort hus i Vestsjælland, hvor vi heldigvis har plads til vores dejlige hunde, en god flok Chihuahuaer. Vi har en stor del af vores have indhegnet til en hundevenlig legeplads.

Vores første hund var en skøn Golden Retriever hanhund, Legolas, med DRU stambog. Desværre kunne en af vores sønner ikke tåle ham, selv om blodprøver og priktest sagde han godt kunne tåle hunde.

Vi måtte desværre gå den lange vej og sælge ham til en god familie med erfaring inden for denne race.

Valget af racen Chihuahua

Jeg (og familien) valgte racen Chihuahua, da den:

  • er lille og vaks
  • ikke er meget motionskrævende
  • er “allergivenlig”
  • er lærenem
  • ikke spiser meget
  • er morsom og underholdende, også når den er voksen
  • er børnevenlig i hundevenligt miljø
  • elsker menneskekontakt og ligge på skødet (Chihuahuaen er jo også under katagorien selskabshunde!)
  • er nem at holde i en hundeflok
  • er alsidig i smukke farver og typer

]eg har købt mine hunde primært i Danmark og nogle i Tyskland, med aner til mange andre lande. Man skal være opmærksom på, at køber man hund i udlandet, er det også den lovgivning, der er i det pågældende land, der gælder.

I Danmark er man som hvalpekøber dækket ind under den “almindelige” købelov med 2 års reklamationsret. Dette er ikke gældende i mange andre lande!

Udstilling, avl eller bare en familiehund?

Udstilling

Jeg udstiller meget i Danmark, på alle udstillinger i DRU, og har gjort det en del år, da jeg er “bidt” af en udstillingsring. For det første for at udstille min hund, men i høj grad også for samværet på udstillingerne, både for menneskernes og hundenes skyld.

Man får dannet et netværk af personer med samme interesse som en selv, nemlig hundene. Jeg har også udstillet i flere hundeforeninger i Tyskland og i Danmark har jeg udstillet i DDH.
Nogle af mine hunde har en del championater bag sig, og jeg glæder mig meget over alle mine hundes dygtighed på udstillinger. Det er altid rart, at tage hjem med en flot bedømmelse på ens hund, for det betyder at hunden overholder standarden for racen, og at jeg kan se, at hunden udvikler/har udviklet sig korrekt.

Jeg har udstillet så mange hunde, at jeg efterhånden kan se, om det er en udstillingshund eller ej. Det er ikke kun et spørgsmål om de har kvalitet i forhold til standarden, men også om de har lysten til det. Et godt eksempel er 1414’s New Shaggy. Han elsker at være i ringen. Man kan se det på ham. Han er ret ung (født 11.11.11) men han opfører sig som om han ejer ringen. Stolt og lidt fjollet glad, danser han rundt. Det er en fornøjelse at gå ved siden af ham.

Vil du tale med mig, så er der en god chance for at finde mig på en af DRU’s udstillinger. Se hvor der er udstilling næste gang ved at se på ww.dru.dk/dogshow

Familiehunde

Alle mine hunde er dejlige familiehunde, som er ønskede og elskede. Mange af dem har en flot karriere som udstillingshunde, men herhjemme er de sofahunde, sovehunde og nussehunde. Altså rigtige familiehunde.

Jeg har også hunde som bare slet ikke egner sig til udstilling. Nogle hunde kan ikke lide at komme ind i ringen og hele virakken omkring dem. Det er helt i orden, de har deres rolle i min flok alligevel. I flokken kan man ikke se hvem, der er højt præmieret på udstillinger. Det er to hundeliv, hver for sig.

Avl

Alle hunde er ikke skabt til avl!

Fordi man har købt en “dyr” hund er det ikke ensbetydende med, at den skal bruges i avl, og da slet ikke for at tjene sin investering ind!

Mange opdrættere vil også opleve, at der slet ikke er penge i at opdrætte hunde. Ofte skal man have penge op af lommen for at lave et kuld hvalpe i Chihuahua verdenen. I en race, hvor avlstæverne er ret små, vil der ikke komme så mange hvalpe pr. tæve, som man ser hos større hunde.

For de små hunderacer oplever jeg, at det kan være en “hård” omgang at få et kuld hvalpe. Jeg tager meget individuelt hensyn til dette. Synes jeg ikke tæven udvikler sig til at være en avlstæve, så avler jeg ikke på hende. Det kan være en hård beslutning nogle gange, på grund af de gener, der ligger i tæven. Har man ydermere betalt en stor sum penge for tæven, (f.eks. på grund af særlige gener/aner) så er det jo direkte en dårlig investering man har lavet. Jeg tager aldrig nogensinde økonomiske hensyn i betragtning, når jeg vurderer om en tæve skal være avlstæve eller ej. Det er levende dyr og familiehunde i første omgang!

Generelt

Mine hunde får jævnligt et sundheds tjek af vores dygtige dyrlæge. Det omfatter, generel undersøgelse af hver enkelt hunds helbred, foderstand, tænder, øjne, ører, hjerte, lunger, hale, anal kirtler, kønsorganer, pels, led og knæ med attest på Patella-status.

Jeg fodrer mine hunde med mange forskellige produkter fra Royal Canin.
Hver hund får mad efter individuelle fysiske behov og jeg laver næsten dagligt tilskudsmad i form af lækkerier for en hunds gane.

Jeg laver en hverdag for hundene, der er tilpasset individuelle behov.
Løbske tæver bor fysisk et andet sted end resten af flokken. Det er af hensyn til flokken og specielt hanhundene, så de lever et “normalt” liv uden at få spoleret deres liv af hormoner!

1414 Chihuahua

Sofahunde

Alle mine hunde har adgang til det meste af vores hus. Ikke hele tiden, da jeg også har besøg af familie og venner, der ikke kommer for at besøge mine hunde.

1414 Chihuahua

Sofahund

De kan godt blive lidt fornærmede de gange jeg siger nej til sofaen, men gæsterne kommer altså i første række.

Til hverdag har jeg hundene rendende rundt om mine ben.

Jeg er så heldig at jeg arbejder hjemmefra, og det nyder både hundene og jeg. Til gengæld bærer mit hjem også præg af at være et hundehjem med sovesteder, vandskåle og legetøj over det meste. Selv i gildesalen, som jeg bruger som systue.

Jeg elsker mine hunde, uden dog at være gået “helt i hundene”.

Er du nået hertil i teksten, er du en meget interesseret læser. Tak for det! Jeg håber du vil nyde, at se dig omkring på resten af min hjemmeside.

Har du spørgsmål eller kommentarer, så tøv ikke med at bruge kontaktformularen. Jeg ser frem til at høre, hvad du har på hjertet.