Om Chihuahua

Chihuahua – navnet

Chihuahua er navnet på hovedstaden i delstaten Chihuahua i Mexico. Byen har ca. 720.000 indbyggere (ca. 850.000 med forstæder – begge tal fra 2006 – kilde: wikipedia.dk).

Byen blev grundlagt 12. oktober 1709 under navnet Real de San Francisco de Cuellar, og det var først i 1824 den fik sit nuværende navn. Navnet betyder ‘tørt sandområde’ eller måske ‘sted, hvor man laver sække’. Chihuahua racen stammer herfra og bærer derfor områdets navn.

Ja, det kunne være rigtig interessant at tage på tur hertil og se om Chihuahua byen og racen stadig har forbindelse til hinanden.

Chihuahua oprindelse

Egne bemærkninger

Nedenstående om Chihuahua er skrevet af mig som hundeejer. Jeg vil ikke acceptere at dette kopieres og offentliggøres eller på nogen måde gengives.Dette forventer jeg selvfølgelig respekteres!


Sukkerkold

Kaldes også hypoglæmi (lavt blodsukker).

Når man fortæller om Chihuahua, er det vigtigt at fortælle at den kan gå ”sukkerkold”. Dette viser sig ved at hvalpen/hunden virker død uden at være det. Hunden går/løber rundt for lige pludselig at falde om.

Det er yderst vigtigt at give hunden noget sukker hurtigt. Du kan gøre det ved at give den honning eller sirup direkte i munden bag fortænderne eller i kindposerne.

Jeg anbefaler dette frem for sukkervand, da honningen bliver optaget i mundens slimhinder og hunden ikke får vandet i lungerne. Den kan ikke styre dens synkebevægelser i denne tilstand.

Efter meget kort tid vil/skal hunden blive mere bevidst igen. og du skal kunne komme i kontakt med hunden. Sørg for hunden ikke bliver fysisk belastet lige efter et anfald og giv den noget letfordøjeligt mad, f.eks. kogt kylling, torskerogn, leverpostej eller hundedåsemad. Sørg for at den drikker vand. Hold øje med om hunden får flere anfald og derved skal ”hjælpes” til at spise oftere end normalt og derved ikke går sukkerkold.

Ofte ved dyrlægen ikke at den har brug for sukker hurtigt. Jeg har honning i en lille beholder med mig, når jeg tager af sted med hunden til f.eks. udstilling eller andet. Ofte vil en hvalp ”glemme” at spise, fordi den leger og lægger sig til at sove bagefter. Det kan også være et trauma som kan udløse at den går sukkerkold.

Jeg har prøvet at en unghund fik et anfald et par minutter efter den ved leg blev trådt over en forpote af et menneske. Hun peb lidt, men løb bare videre, men lige pludselig drattede hun om på græsplænen uden jeg kunne komme i kontakt med hende. Hun var fuldstændig slap i mine hænder med hovedet hængende helt slapt. Jeg løb ind og gav hende honning bag fortænderne og i løbet af et minut kom hun til sig selv. Jeg gav hende lidt kogt kylling og hun fik en lur på skødet. Derefter vågnede hun og var helt sig selv og har ikke haft et anfald siden, så dette var et tilfælde udløst af det trauma, at blive trådt på!

Vækst

E n Chihuahua er forholdsvis hurtig udvokset, den er næsten færdigudvokset som 1 år. Nogle hvalpe vokser hurtigt som hvalpe, andre vokser først meget som ældre hvalp.

Alle Chihuahua`er bliver helt “færdig” bygget på forskellige tidspunkter.
Ofte vil man se, at de er færdige i størrelsen/højden/længden som 1 årig og derefter bliver mere færdigudviklet i bredden/muskler mellem 1 år og op til 3 år. Til udstilling i DRU er en Chihuahua voksen, når den er 18 måneder. I DRU må de først parre/parres når de er 18 måneder.

På grund af den hurtige vækst, er det yderst vigtigt at hvalpen får de bedste muligheder og byggesten til et sundt liv. Her er kvalitetsfoder, der svarer til hundens alder og i den rette mængde en vigtig bestanddel.
Motion er også vigtig, men ikke overdrevet, da ingen hvalpe hverken har knogler, sener eller muskelmasse til at klare mange timers gåtur. Desuden vil man hurtigt erfare, at en Chihuahua bruger meget energi, når den er vågen. De lange ture må vente til en hund er færdigudviklet.

Man skal også passe på at ens hvalp ikke hopper meget op og ned af f.eks. sofaen eller render op og ned af trapper, mens den er hvalp. Den kan få dårlige led af det, specielt knæleddet i bagbenene. Det samme kan ske ved at den hopper ned og lander forkert. Derfor er der mange, der bruger en puf eller trappe, som hunden lærer at bruge, hvis man ønsker at hunden må ligge i sofaen.

En Chihuahua hører til gruppen af hunde man kalder selskabshunde. Det betyder i høj grad, at de har brug for selskab med andre. Derfor knytter en Chihuahua sig meget til deres ejer, men det tror jeg nu alle elskede hunde gør.
Ofte ser jeg, at det er svært at kun eje en Chihuahua, dette er også sket for os!

Der er et ”ordsprog” der lyder: Der er kun en ting der er bedre end at eje en Chihuahua, det er at eje to!


Chihuahua genetics

Næsten alle opdrættere viser et vægtskema på deres hjemmeside, det gør jeg ikke, for det passer i de fleste tilfælde ikke.

Jeg mener nu mere at man skal se på anerne i stambogen og se på anernes voksenvægt og dette vil give et bedre praj om forventet voksenvægt på ens hvalp.

To middelstore forældre kan give alle størrelser hvalpe i samme kuld, som vist på ovenstående billede. En mellemstor eller stor hund kan være bærer af ”små” gener og omvendt kan en lille hund være bærer af ”større” gener end hunden selv.

I samme kuld kan man se store forskelle i størrelse og vægt, så kuldsøskende kan være yderst forskellige størrelses og vægtmæssigt.

Fontanel

Chihuahua fontanel

Fontanel eller molera kalder man det bløde punkt på toppen af hovedet, som menneskebørn også fødes med.

Dette gør at en Chihuahuatæve kan føde forholdsvis store hvalpe i forhold til hende selv, da kraniet på hvalpen kan give sig under fødslen ligesom menneskebørns.

Dette punkt skal helst lukkes helt, når hvalpen er færdigudvokset. Det bløde punkt er utroligt følsomt for slag og stød, da hvalpens hjerne er lige bagved huden og derfor noget vi som ejere skal tage hensyn til. Hjernen kan ”svulme” op efter slag eller stød, give vand i hovedet og kræver altid at du besøger dyrlægen!

I racestandarden står, at stor fontanel er en diskvalificerende fejl i dag. Hvor for år tilbage var en stor åben fontanel ønskeligt, men det er ikke sådan i dag!

Tænder

En Chihuahua vokser så hurtigt fysisk, at den også skifter tænder tidligt.

Den begynder allerede i 3-4 måneders alderen at få voksentænder, men ofte er mælketænderne ikke faldet ud endnu før den får voksentænder. De celler, der nedbryder roden i mælketanden, fungerer ikke altid ved små hunderacer.  og derfor bliver mælketænderne, oftest hjørnetænderne, i kæben. De kaldes tilbageholdte mælketænder og kan give din hund store problemer.

For det første vil risikoen stige for plak, tandsten, tandkødsbetændelse og der er fysisk ikke plads i kæben til så mange tænder. Derfor vil mange af tænderne, både mælke og voksentænder, blive skæve og kan give din hund fejl bid og/eller skævt bid, som kan give hunden problemer med at tygge mad.

Det er meget vigtigt at dyrlægen trækker de tilbageholdte mælketænder ud. Dette sker under bedøvelse og må ikke ske så sent i hvalpens liv at de blivende tænder allerede har taget skade. Det er individuelt fra hund til hund hvornår det er hensigtsmæssigt bedst at fjerne mælketænderne. Jeg har hunde i min flok, der blev opereret allerede 6 måneder gammel og andre først i 10 måneders alderen.

Jeg anbefaler at du tager kontakt til din dyrlæge og lader dyrlægen tage beslutningen om, hvornår det er bedst at lade hunden operere.
Man kan også være heldig, at ens hund selv taber alle mælketænderne. Jeg har heldigvis også sådan en hund i min flok.
Efter operationen kan de blivende tænder ”falde” rigtig på plads, selv om de sad lidt skævt inden operationen.

Væn din hvalp til ”at vise tænder”. Gør det gerne i en hyggestund, hvor man roligt løfter op og ned i læben, så tænderne kan ses. Husk at rose, ikke at skamrose hunden. Det gør livet meget nemmere for dig og ikke mindst din hund, at man altid kan se på tænderne. Specielt vil din dyrlæge, og eventuelt en udstillingsdommer, glæde sig over din hund kan denne øvelse. I sidste ende kommer det din hund til gode.

Kløer

Kløer skal klippes, ligesom vores negle, regelmæssigt. Chihuahuaer har forholdsvis lange kløer. Nogle hunde har kløer, der vokser meget hurtigt, så de skal klippes hver 3-4 uge, for andre går der lidt længere tid imellem klipningen.

Har man lysten og evnerne til at klippe selv kan man jo klippe et par millimeter af hver måned. Ellers lad din dyrlæge klippe kløerne og spørg om en fornuftig pris. Normalt koster det mellem 50 til 100 kroner hos dyrlægen.

Poterne på en Chihuahua vil have gavn af at få potevoks på inden en gåtur om vinteren. Salt er slem ved trædepuderne og svier på hunden.
En langhåret Chihuahua får også lange hår mellem trædepuderne på poterne. De skal også klippes, så de ikke bliver meget lange og samler skidt og bliver våde af vand.

Ligesom ”at vise tænder” er det også en god ide at pille ved poterne og kløerne, så din hvalp/hund bliver vant til det er okay, at du rører ved dem. Det vil også gøre negleklipningen nemmere.

Øjne

På nogle Chihuahua render øjnene i vand. Øjnene kan ”renses” med en tot vat vædet med kogt vand. En Chihuahua er ikke særlig høj og render rundt på gulvet, hvor vi hvirvler meget støv op.

Jeg har også erfaret at en del Chihuahua’s øjne render mere i vand end normalt ved hormonpåvirkning. Hos tæverne sker det, når de er i løbetid. Hos hannerne, når de er i kontakt med tæver, der er i løb. Hos unghunde hanner kan det ske, når de bliver kønsmodne (ved 7-9 måneders alderen).

Pelspleje

En Chihuahua behøver ikke den store pelspleje.

En ugentlig gennembørstning er fin. Børst hele pelsen igennem med en børste eller karte for at fjerne løse hår. Derefter gerne med en gummibørste som ”massage” for at stimulere ny hårvækst.

Alle mine hunde elsker at blive børstet med en massage bagefter. Bad din hund efter behov og brug en mild hundeshampoo, gerne en hvalpeshampoo, også selv om den er voksen.

Jeg bader ikke mine hunde regelmæssigt, men gør brug af balsam som spray efter gennembørstningen. Vi bruger ofte en speciel karte, der hedder Furminator, specielt når hunden fælder. Furminatoren fjerner mange og næsten alle løse hår og efterlader hundens pels blød og skinnende. Når man bruger Furminator skal det gøres stille og roligt, så man ikke gør hunden ondt.

Selvfølgelig bader jeg mine hunde ved behov, specielt når en hund har rullet sig i noget lækkert ulækkert 😉

Pels gener

Mange undrer sig over, at en Chihuahua kan have lang eller kort pels, og spørger mig om Chihuahua kan avles med bestemte hårtyper. Samtidig er der lidt forvirring over udfaldet af parringer hårtype mæssigt (korthåret eller langhåret). Jeg har derfor valgt at fortælle ret detaljeret om generne for hår typen hos Chihuahua, og hvordan de nedarves.

Generne til korthåret er et dominerende gen og er angivet med store bogstaver.
Generne til langhåret er et recessivt (vigende) gen og er angivet med små bogstaver.
Det korthårede gen er ”stærkere” end det langhårede gen, derfor behøver det korthårede gen kun at være til stede en gang for at hunden kan blive korthåret.

KORT/KORT betyder, at hunden er korthåret og kun har generne til lave korthårede hvalpe.
KORT/lang betyder, at hunden er korthåret og har generne til lave både kort- og langhårede hvalpe.
lang/KORT betyder, at hunden er korthåret og har generne til lave både kort- og langhårede hvalpe (samme genetik som ovenstående KORT/lang).
lang/lang betyder, at hunden er langhåret og kun har generne til at lave langhårede hvalpe.

KORT/KORT parres med KORT/KORT
alle hvalpe bliver
korthårede med bærer af korthårsgen, KORT/KORT

KORT/KORT parres med lang/lang
alle hvalpe bliver
korthårede med bærer af langhårsgen, KORT/lang

KORT/KORT parres med KORT/lang
hvalpene bliver enten
korthåret med bærer af korthårsgen, KORT/KORT eller
korthårede med bærer af langhårsgen, KORT/lang

KORT/lang parres med KORT/lang
hvalpene bliver enten
korthårede med bærer af korthårsgen, KORT/KORT eller
korthårede med bærer af langhårsgen, KORT/lang eller
langhårede med bærer af langhårsgen, lang/lang
Denne kombination gør, at to korthårede forældrehunde kan få langhårede hvalpe i kuldet.

KORT/lang parres med lang/lang
hvalpene bliver enten
korthårede med bærer af langhårsgen, KORT/lang eller
langhårede med bærer af langhårsgen, lang/lang

lang/lang parres med lang/lang
alle hvalpe bliver
langhårede med bærer af langhårsgen, lang/lang.
Denne kombination gør, at man som opdrætter kan være helt sikker på pelslængden af afkommet, da langhårsgenet som sagt er vigende og begge forældre er langhårede og derfor kan de kun være lang/lang som hårgen.

Det kan være svært som opdrætter at “læse” hårgenerne ved en parring, hvis man ikke kender anerne bag forældrehundene, lige med undtagelse af den kombination hvor begge hunde der parres er langhårede.

Samtidig mener jeg, at man bør kende anerne bag hundene, før man laver en parring, for hvordan skal man ellers som opdrætter kende til gode egenskaber/mindre gode egenskaber/dårlige egenskaber ved eventuelle forældrehunde. Man bør vel ikke gøre en race dårligere end den er i dag!

Patella luxation

normal benstilling, patella, chihuahua
patella luxeret benstilling, patella, chihuahua
sener, patella, chihuahua

Patella betyder knæled på latinsk og patella luxation betyder om knæleddet kan ”drejes” ud af leddet, ofte med stor smerte for hunden. Når man taler om Chihuahua, vil man ofte tale om patella, da knæleddet kan være svagt i denne race. Nogle hunde er født med tendensen til en løs knæskal. Man ser det eksempelvis ofte hos racerne Bichon havanais, Chihuahua og Coton de tulear (Bomuldshund).

Patella luxation undersøges af dyrlægen og findes i flere grader.
Hunden skal stå på et bord ved undersøgelsen, det bør ikke gøre ondt på hunden og hunden må ikke være i narkose. Dyrlægen undersøger hvert bagben for sig for de kan have hver sin grad af patella luxation.

Der er en patella luxation attest på DDH’s hjemmeside, som skal udfyldes af hundeejer inden undersøgelsen, hvis man ønsker en attest på undersøgelsen. Det er rart med et “bevis” på denne undersøgelse og det er samtidig en del af avlsrestriktionerne i DDH. Find blanketten her.

Grad 0, betyder at dyrlægen ikke kan luxere patella ud af den normale knæledsstilling, og hundens bagbens knæled er helt normalt. Denne grad 0/0 (grad 0 på begge bagben) kaldes også, at hunden er patella ren.

Grad 1, betyder at dyrlægen kan luxere bagbenet ud af den normale stilling og benet vender tilbage til normal stilling af sig selv.

Grad 2, betyder at dyrlægen let kan luxere patella og ofte forbliver patella luxeret, men kan også gå tilbage til normal stilling enten af sig selv eller ved at dyrlægen/hunden strækker benet ud.

Grad 3, betyder at patella er permanent luxeret og ikke kan komme tilbage i normal benstilling.

Grad 4, betyder at hunden har haft grad 3, hunden har nu så store knogleforandringer, at man kalder hunden stærkt invalideret.

Ofte ses patella luxation ved at hunden halter eller trækker bagbenet op under sig, ikke benytter benet og humper på tre ben, frem for at bruge alle fire ben. En hund kan lide af patella luxation, men lidelsen afhænger selvfølgelig af graden. Dog ses at en hund med patella luxation i grad 1 og 2 kan gå uden halten eller andre symptomer. Disse fund ville jo ikke være fundet, hvis vi som hundeejere ikke undersøger vores hunde. Små hunde, som Chihuahuaer, har større frekvens af patella luxation end store hunde.
Der er lavet undersøgelser gennem en årrække omkring denne lidelse blandt mange hunderacer. Disse viser at Chihuahuaer er ramt i 4,7 % i alle former for patella luxation. Desuden var de undersøgte hunde i forskellige aldre.

Patella luxation kan skyldes flere ting!

Arvelighed, som kommer fra anerne, der er brugt til denne parring. Denne form af patella luxation er den form vi som opdrætter kan være med til at minimere ved at opdrættere benytter sig af avlshunde, der er undersøgt for denne lidelse.
Dog vil vi fortælle, at selv om man som opdrætter har benyttet sig af ”rene” hunde i mange generationer kan der komme hvalpe/hunde med patella luxation. I nogle klubber har man kun benyttet sig af rene forældrehunde til parringer i mange generationer og alligevel er der fund af denne lidelse, dog er frekvensen selvfølgelig ikke særlig høj!

Jeg undersøger alle mine Chihuahuaer med skriftlig dokumentation, første gang når de er mellem 1-1½ år gamle. og derefter 1 gang om året. ved det årlige sundhedstjek hos vores dyrlæge. Jeg anbefaler vores hvalpekøbere at gøre det samme. Jeg vil derudover gerne have besked fra hvalpekøberen, så jeg kan bruge informationen i mit avlsprogram.

Patella luxation kan skyldes en skade på patella ved f.eks. et fald eller hårdt stød. Denne skade er derfor ikke arvelig, og hunden kan opereres med stor succes og hunden kan eventuelt benyttes i avl.

Patella luxation kan også vise sig som slid af knæleddet ligesom menneskers knogleled også slides med alderen. I dette tilfælde vil hunden også være oppe i alderen før den får konstateret patella luxation.
Den kan også vise sig ved overbelastning af hundens knæled uden hunden behøver at være gammel.
F.eks. en avlstæve der ikke har haft pause til at komme sig efter en drægtighed eller måske er benyttet i avl for tidligt. Altså har tæven belastet sine led, måske fordi de ikke var færdigudviklet, til at kunne klare den belastning en drægtighed helt sikkert er!

Derfor mener jeg som opdrætter også, at det er vigtigt at tæven ikke benyttes i avl for tidligt. I DRU er avlskravet, at tæven ikke parres før hun er 18 måneder, men jeg som opdrætter anbefaler at hundeejer og dyrlægen vurderer hver tæve med hensyn til alder, før eventuel avl!

Hvad hjælper det at benytte en tæve i avl forholdsvis tidligt, hvis man belaster hende så meget, at man i værste tilfælde ikke kan benytte hende i avl mere. Så får tæven kun det ene kuld, og ydermere gør man hendes liv ”dårligt” med en lidelse der belaster hendes livskvalitet.

Her har jeg valgt at sætte afsnittet ind om patella luxation fra www.netdyrdoktor.dk, som du kan læse.
Man må ikke bruge denne side i stedet for et dyrlægebesøg, som altid skal benyttes ved tvivlsspørgsmål.

Hvad er løs knæskal hos hunde?
Sygdommen er kendetegnet ved, at knæskallen af og til smutter ud af sit naturlige leje på forsiden af knæet og derved låser knæet i en bøjet stilling. Det gør hunden så halt, at den slet ikke støtter på benet.

Løs knæskal anses for at være arveligt. Hos arveligt disponerede hunde kan lidelsen ses allerede ved fødslen, hvor de fødes med en forkert vinkling af lårbenet, så muskler og sener trækker knæskallen ud til siden. Hos små hunde smutter knæskallen ind på den indvendige side af knæet, mens den hos store hunde sidder på ydersiden.

Hvad er symptomerne på løs knæskal?
Symptomerne starter i reglen allerede i hvalpestadiet, hvor hunden pludselig bliver halt på et bagben, løber nogle skridt på tre ben og så holder op med at halte. I starten kan der gå nogen tid imellem, at hunden halter, men det bliver stadig hyppigere, og på et tidspunkt skal hunden til dyrlægen.

Hvordan stiller din dyrlæge diagnosen løs knæskal?
Diagnosen er som regel let at stille, fordi dyrlægen kan fremkalde haltheden ved at skubbe knæskallen ud af led – den smutter meget let.

Hvordan behandles løs knæskal?
Det er altid vigtigt, at hunden kommer i behandling så tidligt som muligt i sygdomsforløbet. Mulighederne for en effektiv behandling falder, jo længere hunden går med den løse knæskal, og på længere sigt er lidelsen invaliderende for hunden.

Behandlingen er næsten altid en operation, hvor dyrlægen flytter knæskallens senetilhæftning, så den kommer på plads. Hvis man venter for længe med at få foretaget operationen, vil der komme knogleforandringer, som kan gøre det vanskeligt at opnå et godt resultat.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har løs knæskal?
Hvis hunden behandles i tide kan den få et godt liv uden halten og smerter. Men du skal tænke på, at det er en arvelig lidelse, så du bør ikke avle på hunden.

Hvad er risikoen for, at din hund får løs knæskal?
Blandt mindre hunderacer er der en reel risiko for at se løs knæskal, og du skal være opmærksom på om din hund viser periodisk halthed af et bagben allerede tidligt i hvalpestadiet.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få løs knæskal?
Løs knæskal ses især hos små hunde som minipuddel, papillon, chihuahua og lignende, men kan også optræde hos større hunderacer.