FCI standard

Chihuahua racen beskrives i FCI standarden. FCI står for Fédération Cynologique Internationale. Det er en international hundeorganisation, som er toporgan for en række nationale kennelklubber rundt om i verdenen.

Den har 80 medlemmer og partnere, en udvalgt klub fra hvert land, der hver udsteder deres egne stamtavler og uddanner deres egne dommere, hvilke så bliver godkendt af alle andre FCI-medlemmer. Der er mange andre internationale hundeorganisationer, men Fédération Cynologique Internationale er en af de største. Danmarks repræsentant i FCI er Dansk Kennel Klub.

De fleste andre hundeforeninger i Danmark (også DRU) dømmer efter FCI standarden. Det er derfor den standard man, som opdrætter og ejer, ønsker at efterleve bedst muligt.

Organisationen har udarbejdet et system, der klassificerer hunde i forskellige grupper, afhængig af deres anvendelsesområde. Chihuahua racen hører til i gruppe 9, familie og skødehunde.

Gruppe Type
1 Hyrdehunde(bortset fra schweitsiske bjergunde)
2 Pinschere og Schnauzere
3 Terriers
4 Dachshunds
5 Spitz and Primitive types
6 Sporhunde
7 Pointere
8 Retriever
9 Familie- og skødehunde (Chihuahua)
10 Mynder

Her nedenfor er gengivet gældende FCI standard for Chihuahua racen. Er du ny indenfor racen, eller ny hunde ejer, så er der mange tekniske udtryk. Og standarden er meget omfattende. Er der noget du er i tvivl om så spørg endelig.


Fejl

FCI’s standard fortæller også om de fejl en Chihuahua helst ikke må have. De er delt op i fejl, alvorlige fejl og diskvalificerende fejl. Det betyder noget rent bedømmelsesmæssigt i udstillinger om de fejl hunden har ligger i den første, anden eller tredje kategori.

Mange af “fejlene” har ikke noget at gøre med om hunden har et godt liv. Det har noget at gøre med om den overholder standarden. Har du f.eks. en hund med den “alvorlige fejl “underbid” eller “overbid”,  så skal det vurderes om den kan fungere normalt med “fejlbiddet”. Kan den spise normalt, vil der ikke være problemer med det. Det er så ikke en hund der vil vinde i udstillingsringen, men er det en familie hund så gør det ikke noget.

Det samme gør sig gældende ved forkert ansat hale, hængeører, lang krop, bølget pels o.s.v. Så længe det ikke påvirker hunden sundhedsmæssigt kan hunden sagtens fungere normalt. Ikke alle hunde er udstillingshunde. Jeg ejer ikke en hund uden fejl og har aldrig set en. Det er de hunde der har færrest fejl, eller rettere sagt færrest af de fejl dommeren lægger vægt på, der vinder i udstillingsringen.

Avlsmæssigt kan man også avle på hunde med det jeg kalder småfejl. Det skal gøres med omtanke. En hund med f.eks. et mindre underbid kan parres med en der har perfekte tænder. På den måde kan man være heldig at matche genpuljen på en måde der kompenserer for fejlen. Til gengæld er det aldrig til at vide hvilken hund der har det dominerende gen. Parrer man en tæve med underbid med to forskellige hanhunde der har perfekte tænder, så kan det ene kuld ende med at have perfekte tænder og det næste have en blandet sammensætning. Avl er ikke nemt!

Læs også min egen beskrivelse af racen. Er en Chihuahua noget for dig, kan du læse om her. Min egen racebeskrivelse (uddybning af særlige karakteristika) kan du læse her.